logotype Photolamal photography
FOTO & PRODUKT
(grundinformation)
POSTERS & TAVLOR
(exempelsamling)
PRISINFORMATION
(varor och tjänster)
 
 
ÅTER  PRESENTATIONSSIDAN
FÖREGÅENDE  ÄMNE
NÄSTA  ÄMNE
 
 
 
 
 
Kontaktinformation:

PHOTOLAMAL

Lars Ålander

 
Evalundsvägen 4
138 34  ÄLTA
SVERIGE
 
0 7 0   - 5 4 7 3  2 7
 
 
picture@photolamal.se

www.photolamal.se

 
 

www.photolamal.se

ERBJUDANDEN   BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

 
Bruden Ann-Christine i en härlig sommarbris juli 2012  
Bruden Ann-Christine i en härlig sommarbris juli 2012

 

 
 
 

Specifikt för bröllopsfotograferingen

Bröllopsfotografering allmänt:

Bröllopsfotograferingar är så mycket mer än bara en kameratryckning. Det är för många ett förevigande av ett specifikt tillfälle. Men som fotograf arbetar jag gärna mer omfattande än så. Med vetskapen om att till exempel "bröllopskyssen" ofta inte blir den mest minnesvärda och tekniskt bästa bilden, väver jag gärna en berättande historia med "bröllopsprocessen" i fokus. Det står visserligen paret fritt att välja bröllopsfotograferingens omfattning, men kombinationen av provfotografering (månaden före vigsel), bröllopsförberedelser, bröllopscermoni, samling, mingel, gruppbilder, bröllopsfest, brudvals med mera, höjer sannolikheten för skapandet av en minnesvärd helhet istället för enstaka minnesfragment i bild.
 
Slutligen finns möjligheten att förlänga och förstärka det fotografiska bröllopsäventyret med en mer avkopplande och romantisk efterfotografering. En möjlighet att i vacker miljö och i lugn och ro ta ytterligare ett par genomtänkta par- och bröllopsporträttbilder. Kanske en mindre bröllopsresa, med god mat och trevligt boende för en natt, på köpet? Kanske är det dessa avkopplade bilder som till slut pryder era bröllopstackkort, en tavla på väggen eller framsidan på ett fotoalbum? Jag kallar det en "Bröllopsmodefotografering"...

Vad ingår?

Bröllopsfotografering kan vara en komplex sammansättning av många olika delar. Nedan beskrivs merparten av delar i en fullständig bröllopsfotografering. Vissa delar kan väljas bort samtidigt som andra delar bör ingå för ett bra slutresultat. Läs och begrunda! Kanske bör ditt bröllop hanteras annorlunda?
    Planerings- & förberedelsefas
  • Planeringssamtal
  • Planeringsamtalet inför bröllopsfotograferingen bör ske omkring en månad före vigseln och absolut inte nära inpå själva bröllopet. När bröllopet stundar finns så många andra distraherande kapitel i sammanhanget. Planeringssamtalet är en viktig del i förberedelserna och utförs gärna tillsammans med en "förfotografering". Om speciella önskemål eller tankar finns i samband med bokningen, är det av yttersta vikt att idéerna via e-mail, under planeringssamtalet eller i samband med provfotograferingen. Detta för att planering och slutprodukt ska kunna bli extra bra.
  • Kontraktskrivande
  • Kontrakt skrivs på i samband med planeringssamtalet och provfotograferingen. Den behandlar de viktigaste delarna i fotografering och leverans, men även punkter som behandlar hur bilderna får användas och presenteras. Ska fotografen till exempel få nyttja de bästa bilderna i sin marknadsföring?
  • Provfotografering
  • Ett omtyckt fotograferingstillfälle där paret i valfri klädsel får möjlighet att dryfta idéer, prova gemensamma kärleksfulla och romantiska poser samt tänka över hur bröllopsbilderna önskas. Vissa drömmar kan kanske gå i uppfyllelse? Vill man ha ett grundläggande fototema? Hur och var träffades ni? Gemensamt intresse eller hobby?
    Om möjlighet finns så rekommenderas även en samtida rekognoscering av önskade bröllopsfotoplatser. Man bör även fundera ut en lämplig plats för fotografering i händelse av regn. I synnerhet inför den stora dagen och huvudfotograferingen.
    Vigselförberedelser:
  • Frisör och hårvård
  • Vill man ha en heltäckande fotoupplevelse att se tillbaka på kan det vara mycket värt att även föreviga arbetet med hår och frisyr. Det behöver inte vara direkt avancerat för att återspegla känslan av att bli ompysslad och kanske aningen nervös.
  • Utsmyckningsdetaljer
  • En heltäckande bildserie bör innehålla bilddokumentation av bröllopsdetaljer. Dokumentation av brudklänning, bröllopsringar, skor med mera, är exempel på bilder som gör sig mycket bra i en bildserie och fotobok. Förhoppningsvis finns några minuter för dokumentation innan det är tid för det slutliga iordningställandet.
  • Sminkning
  • Ytterligare en stund att minnas. Nyttjade du "provfotograferingen" så är du nu van vid att ha en fotograf omkring dig. Njut av stunden och låt fotografen dokumentera stämning, stylist, konstverk och skönhet.
  • Klädsel och iordningställande
  • Fokus brukar ligga på brudens iordningställande, men som fotograf strävar man efter att om möjligt fånga båda parter i det mer och mer framträdande bröllopsparet. En viktig del att fundera över i förberedelsefasen är hur mycket av iordningställandet som ska dokumenteras och hur fotografen ska veta när det är dags och välkommet med fotografering. Vad kan man eventuellt tänka passar sig i en eventuell fotobok?. Underkläder eller full Påklädnad. Vad känner du/ni? Berättandemässigt är ett jämt fotograferingsflöde att föredra, där förändringarna lätt kan följas "steg för steg". Förenklat räcker det ofta med att någon knyter brudklänningen och hänger på bruden ett halsband, för att ge en tydlig bild av iordningställande och utsmyckning. Brudgummen kan rätta till slips, knäppa manschettknappar eller liknande.
    Bröllopscermoni:
  • Ankomst till vigselplats
  • Beroende på vigselplats och tidsschema kan ankomsten till kyrkan bli svårdokumenterad. Finns dock med som möjlig punkt, tex då paret gemensamt anländer i ett härligt åkfordon till en vigselplats utomhus.
  • Bröllopsmiljö
  • Om tidsschemat är väl tilltaget (inte vanligt när dagen väl är inne) dokumenteras vigselmiljön. Det kan vara såväl interiöra som exteriöra miljöbilder.
  • Intåg
  • För många bröllopspar en viktig del av bröllopscermonin. Viktigt att som fotograf veta vilka som kommer in när och vart respektive personer ska stå. Kommer paret in tillsammans eller kommer bruden så småningom ledas in av sin far? Ytterligare en punkt att behandla i förberedelsefasen.
  • Vigsel
  • Inför denna del av fotograferingen är det viktigt att vigselförättaren är välinformerad och har fått en chans att ge sin syn på lämpliga fotograferingspositioner. Det är ett rent konststycke att vara på rätt plats och ta bra bilder, vara någorlunda rörlig och ändå i det närmaste ljudlös och osynlig. Kort sagt en svår uppgift som ibland kan underlättas av medverkande parter.
  • Uttåg
  • Om vigselakten är välplanerad och lokalerna tillåter en smidig förflyttning så kan även uttåget bli en möjlig punkt att dokumentera. En tydlig planering och genomgång av vigselaktens upplägg kan eventuellt ge svar på denna fråga.
  • Riskastning, mingel och gratulationer
  • Oavsett om det är ris, såpbubblor eller annan form av gratulationer och hyllningar efter vigselakten, så är det ett gyllene tillfälle att fånga glada miner och kanske en och annan tår bland bröllopspar och gäster. Alltid spännande att se resultatet av bilder med många personer i rörelse, samlade på en liten yta.
  • Avfärd
  • Med rätt förutsättningar kan det bli bra bilder i samband med att brudparet avreser i ett härligt åkfordon. Även här kan mängden gäster i brudparets närhet bidra till begränsningar i dokumentationen. Skall bröllopsporträtten skapas efter vigseln finns dock ofta ytterligare bra tillfällen att posera kring eventuellt åkfordon. ytterligare en punkt att fundera över i samband med planeringsfasen.
    Bröllopsporträtt:
  • Bröllopsfotografering och grundplanering
  • De mest avspända bröllopsporträtten tas oftast efter att vigselakten är avklarad. Alternativet är annars före vigseln, med viss risk för nervositet och press från gällande tidsschema. Naturligtvis är det en viss stress att förflytta sig till bröllopsfesten inom en rimlig tid, men om fotograferingsplatserna finns i närheten, längs lämplig väg till festlokalen, är detta trots allt ofta ett bra fotograferingstillfälle.
     
    Det mest optimala för att hinna med alla delar i en parfotografering är mellan 1,5 och 2 timmars avsatt tid. Kan en eller ett par av gästerna även bistå som fotoassistent, för hållande av eventuella blixtar eller reflexskärmar under porträtterandet och poserandet, är det ett stort plus. Dess insatser beror mycket av aktuell väderlek. En lämplig fotograferingsplats i händelse av regn måste finnas med i grundplanen.
    Bröllopsfest
  • Festlokal
  • Om tid bjuds kan en dokumentation av dukning och festlokal vara mycket minnesvärd. En möjlig punkt på fotograferingsschemat.
  • Gäster, mingel och gruppfoton
  • Troligtvis bjuds en tid med mingel och spontana grupperingar även efter att bröllopsparet anlänt till festplatsen. Om möjligt dokumenteras denna del av festen med "lite spontana mingelbilder". Önskas en mer organiserad fotografering av grupper, familjer och vänner, bör du utse någon av dina gäster till att gruppera och effektivisera den fotograferingsfasen. Ska det bli bra bilder bör fotograferingstempot vara högt och grupperandet välorganiserat, för att inte göra avbrottet i festligheterna alltför dominerande och tydligt. Fundera och informera berörda parter, även gällande lämplig tidpunkt för fotograferandet. Väderlek, årstid och ljusförhållanden kan vara försvårande omständigheter i sammahanget och bör beaktas i samband med planerandet.
  • Bröllopstårta
  • Bröllopstårtan och brudparets tårtbit är ofta en efterfrågad punkt i firandet, värt en bilddokumentation. Med lite förvarning och eftertanke kan det bli bra bilder, trots att många samtidigt samlas runt denna centrala punkt i friandet.
  • Bröllopsvals
  • En romantisk punkt på programmet som med lite förberedelser kan ge mycket minnesvärda bilder. Om möjligt är viss förvarning önskvärd, för att kunna ha rätt objektiv och blixt på plats.
  • Övrigt
  • Bröllopsvalen brukar kunna vara en av de sista inplanerade punkterna på fotograferingsschemat under festligheterna. Fundera på om ytterligare punkter är önskvärda, om någon/några personer ska följas särskiljt. Bordsplaceringsschema för exempelvis nära vänner och nära släkt kan vara en god planeringsgrund att fotografera efter.

 

    Extra Bröllopsmodefotografering:
  • Lite av en extra bröllopsresa!
  • För de par som vill hålla kvar vid bröllopskänslan ytterligare en tid, för de som gärna syns i bild, för de som vill ha en minibröllopsresa inkluderad, finns möjligheten att boka upp en mat- och avkopplingsupplevelse och ytterligare fotograferingsmiljö. Eventuellt boende på någon trevlig och inte allt för avlägsen herrgård eller liknande? Tänk dig ett eller två pass med reklamfotografering och du är i det närmaste rätt i tanken. Eventuellt lite mer ljussättning än tidigare, eventuellt några fler fotografer och lite mer tid för eftertanke och extra fantastiska bilder i avkopplande miljö. Grundtanken är att kunna kombinera fotografering med god mat och övernattning.
  • En ytterligare chans att nyttja bröllopsklänningen!
  • Den extra bröllopsmodefotograferingen möjliggör nyttjandet av bröllopsklänningen ytterligare en gång. Kanske utan att behöva vara lika rädd för smuts och klänningsskador?
  • Ett trevligt sätt att ge en bröllopsfotobok en extra dimension!
  • Chansen finns att välja vardagligare, enklare och mer varierade frisyrer? Varför inte avsluta fotograferingen med helt utsläppt hår? Variationerna i bild kan nyttjas för att ytterligare förstärka den festliga originalbröllopsfrisyren. Önskas styling även för detta evenemang, är målsättningen att det ska kunna ordnas. Framför tidigt eventuella frågeställningar och önskemål.
  • Ta de bilder som "missades"
  • När ni ändå har bröllopskläderna på er, kan ni passa på att ta de bilder ni tycker missades under bröllopsdagen. Kanske finns här den perfekta bakgrunden för "bröllopskyssen" och bröllopstackkorten på just denna plats?
  • En presentation av "Det nygifta paret"
  • När ni tröttnat på bröllopsklädseln, ta tillfället i akt att komplettera provfotograferingen och alla bröllopsbilder med klädsel, stil och mode, ni finner spontan och rolig att visa upp. Troligtvis syns er poseringsvana nu, jämförelsevis med just provfotograferingen, som även den var i valfri klädsel. Kanske är ni nu fyllda av egna fotoidéer? Den extra dimensionen i fotoboken kanske ska gå under arbetstemat: "Vad hände sedan"? Glöm inte trevliga hattar, kappor, handväskor och skor, som exempel på trevlig och varierad extra utsmyckning att inkludera i packningen.
    Allmänt om fotograferingarna
  • Fotograferingsutrustning
  • Fotograferingen sker med den fotoutrustning som finns tillgänglig och bedöms ge de bästa bilderna för stunden. Professionell utrustning finns att tillgå. Under fotograferingen kan flera olika objektiv komma att nyttjas, detta för att skapa en god variation i bild och utnyttja ljusförhållandena på ett effektivt, vackert och tilltalande sätt. Under fotograferingen kan både konstgjort ljus (blixt, lampor eller liknande) användas som komplement till naturligt ljus. Gäller såväl ljusa som mörka miljöer och grundförhållanden. Under cermonier sker blixtanvändandet dock restriktivt.
  • Eventuell ljussättning:
  • Behovet av tillbehör och studioutrustning kan variera mycket. Vid starkt solljus kan behovet av upplättning (reflexskärmar eller blixtar) vara stort. Om behov av studioutrustning finns så erbjuds normalt extra tid för montering och demontering. Målsättningen är dock en enkel och smidig fotografering med varierade ljusmiljöer vid behov. Extra medhjälpare kan vara till stor fördel om reflexskärmar och mer avancerad ljussättning behövs eller önskas.
    Efter fotograferingarna:
  • Efterarbete, datalagring, bildurval och grundredigering
  • Efterarbetet är den största delen i hela fotograferingsprocessen, fullständigt beroende av hur själva fotograferingen har fungerat. Datalagring från minneskort till hårddiskar (även backup), val av representativa bilder (bortplockande av testbilder, provinställningar och mindre lyckade bildresultat) samt en grundkontroll av utvalda bilder och bildserier ingår. Punkter som avhandlas under bildurvalsprocessen är bland annat bildens bildkänsla, skärpa, fokus, bilddjup, bakgrund och bakgrundsharmoni, ljusförhållanden och vitbalans. Finns det bilder med merparten av tilltalande punkter, ja då talar mycket för att det är en riktigt bra och lyckad bild. Kanske till och med "väggprydnadsstatus".
  • Presentation och ev. bildval av kund
  • Vid merparten av fotograferingar kommer kunden få välja ut sina absoluta bildfavoriter. Detta främst i de fall endast ett fåtal bilder beställts eller bilder ska levereras i fysik form, som utskrivna bilder.
  • Enkel tilläggsredigering
  • I de fall kunden har synpunkter på bildpresentationen kan i vissa fall enklare bildredigeringar och bildjusteringar genomföras utan extra kostnad. Vanligast är önskemål gällande svart-vita bilder, bilder i sepiaton eller endast en förändring av vitbalansen. Dröj inte med dina spontana kommentarer, de kan göra skillnad.
    Leverans:
  • Bildserie med ett grundurval av bilder
  • Grundurvalet av bilder i digital form, för högupplöst utskrift i vykortsstorlek.
  • Topp tio, femtio, hundra eller tvåhundra av dina favoritbilder i utskrift 10x15 cm, vykortsstorlek.
  • Topp tre eller topp tio av dina favoritbilder i utskrift storlek A4
  • Möjlighet till efterbeställning
    Betalning:
  • Förskott vid bokning, betalning faktura (10 dagar)
  • Slutbetalning efter vigseln, betalning faktura (30 dagar)

Leveransprodukter

Digitala bilder:

Under en fotografering kommer det att fotograferas mycket. För att lyckas dokumentera den perfekta bilden krävs en viss form av utmaning samt gott om testbilder. Du betalar för en sammanställning av de bästa bildfilerna till leverans.
 
Normalt sett sker leveransen i ett digitalformat (jpg), lämpligt för högupplösta utskrift i vykortsstorlek (ca 1800x1200 pixlar). Leveransen kan väljas till såväl CD som digital bildöverföring. Önskas därutöver bildfil i RAW-format (originalformat), med eventuell rättighet till ytterligare bildredigering, tillkommer en extra kostnad per bildfil.

Bildposters:

Bildposters är en härlig form av bildpresentation. Fungerar lika bra att nåla fast på väggen som att sätta bakom "glas och ram". Favoritformaten som distribueras är 70x100 cm, 50x70 cm samt 30x45 cm. Speciella önskemål gällande postersformat kan som regel tillgodoses. Tryckningen sker hos externt tryckeri och håller mycket god klass. En posters är ett måste för den som funnit "sina bilder" under uppdragsfotograferingen.

Bildutskrifter:

Bildutskrifter är ofta ett bra komplement till den digitala bildleveransen och utvalda posterstryckningar. För en relativt billig penning kan du få hela bildserier tryckta i vykortsformat och A4-format samt småbildsvarianter däromkring. Är du fortfarande duktig på att uppdatera ditt fotoalbum, ja då vet du hur mycket dessa bilder kan betyda som framtida minnen.

Fotobok:

En modern leveransform för bilder. Be fotografen skapa en levande fotobok, eller förhandsgranska vilka bilder du vill ha med. Som regel varieras bilduppslagen med såväl helsidesbilder som mindre bildserier. Bokens utformning och storlek kan lätt anpassas till uppdragets omfattning och målsättning. Priset kan variera beroende på storlek, form och antalet sidor.

Canvas:

Att bli avbildad på en tavla, med bild på en vacker canvasduk, är ett bra alternativ för riktigt lyckade bilder. Barnbilder, porträtt-, mode- och lyckade bröllopsbilder blir ofta mycket beundrade och långlivade som upphängda tavlor. Levereras sker genom välbeprövat externt tryckeri, med duk uppspänd på ca 16 eller 40 millimeter tjock tavelram. Valet av ramtjocklek är främst en smaksak, men kan ha en viss stabilitetsbetydelse för större canvasformat. Favortistorlekarna är 40x60 cm samt 70x100 cm. Normalt sett sker leveransen med en extra fotobildram, (svart, vit eller mix därav), runt motivet. En trevlig metod för att dels förstärka bilden och samtidigt sörja för goda monteringsmarginaler och slippa se bildmotivet försvinna runt hörnet på tavelramen...

Aluminiumtryck:

En exklusiv och dyrare variant av tavla. Vill man ha en mycket hållbar tavla och slippa glas- och plexiglasramar (dess ljusreflexer) bör man absolut satsa på en aluminiumtavla. Förutom de optiska fördelarna får man en härlig lyster kring bilden i tryck. Bilder med många grå toner gör sig extra bra. Det är dock lite av en vetenskap om man ska satsa på tryckning av hela aluminiumytan eller spara ett par centimeters aluminiumbildram (otryckt bildyta) runt om motivet. Som fotograf har jag sett lyckade varianter av båda presentationsmetoderna.
 
Därtill finns det ytterligare en dimension som ofta med framgång kan tillföras just aluminiumtryckta tavlor. Om så önskas kan vita toner i bilden ersättas av färgpigmentfria ytor, dvs en metod för att låta aluminiumbakgrunden framträda istället för vita färger. Många tavlor blir helt underbara med denna metod, men bör utvärderas ytterligare någon gång innan man låter bröllopsklänningens vita charm bli aluminiumtonad till färgen. Måhända en exklusiv färgton i sammanhanget?
 
 

För frågor och prisinformation 2013, VG sänd e-mail:
e-mailadress: picture@photolamal.se

 

 
 
 

logotype Photolamal photography
Senast uppdaterad: 2014-04-30
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress: picture@photolamal.se